Avşa adası`nın resmi tarihi bizanslılara kadar gider.Tarihi boyunca etrafını yönetenlerin etkisinde kalmıştır.Eski bizans`da sürgüne giden rahip ve asillerin yaşadığı,tarihinde çok öneme sahip ve önemli denecek olaylara sahne olmayan bir yerdir.Bizans döneminden sonra osmanlı yönetimine geçmiştir.
Osmanlı döneminde avşa`da o dönemlerde ağırlıklı yerleşim rum ve yahudi ailelerine ait idi.Avşa`da rum ve yahudi aileler,yiğitler köyünde ise türk aileler bulunmakta idi.Geçimini ziraat ve balıkçılıklar sağlayan avşa`da hristiyan kesim şarap ve reçine üretimi yaparak zenginleşmişlerdir.
Osmanlının yıkılış döneminde adada bulunan türk ahaliye zulmeden rum tebası,yunan ordusunun gerilemesi karşısında adayı terketmişlerdir.Adada o dönemde yahudi ve türk halkı mübadeleye kadar yalnız yaşamışlar ve o dönemde avşa boş kalmıştır.
Mübadele yıllarında bulgaristan ve giritten getirilen türk yerleşimcilere adanın rumlardan kalan yerleri dağıtılmıştır.Adada son kalan yahudi ahalisi ise daha sonraları yerlerini satarak adayı terketmişlerdir.
Bugünkü avşa`da yaşayanlar mübadelede getirilen türk yerleşimcilerin torunlarıdır.Turizmin keşfedilişine kadar olan dönemde rumlardan kalma ziraat ve ticaret modelleri ile geçinen avşa`da,turizmin gelmesi ile eski işler önemini yitirmiş ve tüm yatırımlar turizm üzerine olmuştur.Bugün şarap üretimi yapan bir veya iki aile kalmıştır.Ziraatle uğraşan yok denecek kadar azdır.